Для того, щоб приготувати будь- який продукт або будь- яку страву потрібно мати певний набір продуктів. При цьому, якщо хоча б один інгредієнт вилучити, або використати не свіжий, то страва може й вийде, але на смак та якість буде вже зовсім інша: не смачна або не якісна.
Та сама ситуація з інгредієнтами для «приготування» питної води у водоканалів. Основні складові і витрати на приготування питної води значно дорожчають весь час. В галузі водопостачання та водовідведення не можна відмовитися від жодної складової. Таких складових чимало: електроенергія, витрати на відновлення обладнання, здійснення ремонтних робіт, реагенти, заробітна плата і податки присутні на всіх етапах технологічного процесу.
Поступово ми розглянемо основні складові витрат необхідних для забезпечення всіх процесів приготування води та очистки каналізаційних стоків.
Сьогодні подивимось як зростали ціни на реагенти для підготовки і знезараження питної води протягом останніх років.
Для чого використовуються реагенти?
З повареної солі виготовляється гіпохлорит натрію, який потім, як і хлор, використовується для знезараження річкової води. Такі реагенти як сульфат алюмінію та гідроксихлорид алюмінію (Полвак-40) використовуються для очищення води. Також на «БІЛОЦЕРКІВВОДА» використовується сучасний реагент для усунення запахів та присмаків- перманганат натрію. Від жодного з цих реагентів не можливо відмовитися в процесів «приготування» питної води, якщо ми хочемо отримати якісний продукт.
Ми бачимо, що ціни лише зростають, в середньому вартість реагентів збільшилась на 40% й зупинити їх ріст, нажаль, не можливо. Але й відмовитися від реагентів не можна ні в якому разі: якість річкової води в Україні лише погіршується, особливо протягом останніх років, в зв`язку зі зміною кліматичних умов, інтенсивним розвитком рибогосподарської діяльності (будування дамб, ставків), промислових підприємств та перетворенням населенням річок на смітник.